tisdag 22 maj 2012

Ännu en lyckad kurs!

Hallå där!
Hoppas ni alla mår bra och ser fram emot en till sommar med härliga kurser. Som ni vet så har vi nyss avslutat en Teambuildningskurs/ Uppstart som gick i Småland i helgen. Kursen bjöd på många roliga upplevelser och såklart en hel massa bilder! Här nedan kommer några stycken bilder från kursen och en dagbok på det vi gjorde.


Torsdag
Nästan alla kom med samma tåg och det var ett fasligt kacklande på bussen på vägen till Lessebo. I Lessebo möttes vi av två grönklädda instruktörer och en stor terrängbil som tog oss hela vägen till Kosta där vår förläggning befann sig.  Alla var spända och förväntansfulla inför det som komma skulle. Några var trötta efter resan men stämningen i gruppen var ändå positiv.  Vi kom dit och väntade in några fler, sedan drog vi igång med en kort presentation av oss själva och ledarna, några kände varandra sen innan medans några var nya. När man går en kurs måste man ha namnskyltar, normalt brukar vi få ut dessa direkt vid ankomst. Löjtnant Cai hade dock lite andra planer för våra namnskyltar… De var nämligen gömda i skogen på ett ganska stort område. Vissa hade tur och hittade sina direkt, andra fick springa i regn och hagel (med kaptenens livliga hund) utan vidare framgång. För dessa personer blev namnskyltsletningen ganska lång och övriga deltagare som redan hittat sina fick till sist hjälpa till. När alla hittat sina skyltar gick vi in i lektionssalen och hade en sedvanlig genomgång på vad som skulle hända under kursen. Cai valde dock att fortsätta på sitt spår som hemlighetsfull ledare och berättade bara mycket flyktaktigt om övningar som skulle komma. Detta för att det skulle bli en överraskning och lite mer spänning i tillvaron. På kvällen fick vi öva lite exercis med fänriken som kändes väldigt välbehövt efter det långa vinteruppehållet.  I början var det lite si och sådär men efterhand så kunde verkligen höra tydligt på fotstegen att alla blev bättre på exercisen i vändningar och så vidare. Vi kände nog alla att mer ingående övning hade varit bra.  Det var kul med mer disciplin än det brukar, mer militäriskt men inte för mycket, allt i måttliga mängder. Vi tog sedan ett joggingvarv runt i skogen som avslutades med armhävningar på hård sten (inte roligt utan handskar).  När vi sedan insett att vi klarat det blev vi släppta för dagen, hopp och lek! För några innebar detta ishockey och för andra blev det välbehövd vila.

Transport till och från matsalen i terrängbil 20, speciellt viktigt var det att sjunga " kalle kamel"!

Fredag
Morgonen började med en uppställning och en visitation som gick smärtfritt. Vi fortsatte sedan med en genomgång på Radio 145/146. Senare på dagen fick vi lära oss om fälttelefon m/37, orientering och resning av förläggningstält tolv ( tolvan anger antal kvadratmeter). Efter lunch hade vi ett praktiskt övningsmoment på det vi lärt oss under förmiddagen. Detta bestod av att vi fick lasta upp på en terrängbil 20 och bli uttransporterade i terrängen. Enligt angiven karta skulle radioapparater med olika antenner och telefoner upprättas. Vi skulle sedan göra ett förbindelseprov för att kolla att allting fungerade. Bland annat så skulle vi resa en högantenn 1S och en högantenn 2 K och koppla ihop med en Radio 146 och en Radio 180. Detta skulle bilda vår stab som även hade en fälttelefon. Längs vattnet 150 m söderut från tältet placerades en Radio 180. På samma sätt så placerades en Radio 146 norrut. Vi hade även två poster utsatta ca 25 meter från tältet på varsin sida om en väg. Dessa gjorde sedan förbindelseprov med staben.  Middagen bespisades vid vattnet. Kvällen avslutades med resning av tält och övernattning.


Fälttelefon m /37 sedd uppifrån med lock. 

Förläggningstält 12 rest och klart för övernattning 

Eldplatsen förbereds, här ska grillas korv!
Lördag
Vi vaknade upp klockan tidigt (06:00) i tälten efter en lyckad natt. Efter att alla klätt på sig kom instruktörerna med frukosten som var gjord för ett helt regemente. Vi fick uppgiften att bryta förläggningsplaten och allt skulle vara inpackat i terrängbilen, vi skulle vara klara klockan 8. Klockan halv 8 blev vi klara och slösade ingen tid på att vänta, klartecken gavs och vi drog iväg med packningen till förläggningen. Vi hann inte mer än att komma fram innan vi fick karta och kompass tilldelade oss och sen var det bara att ge sig ut igen, i 4 trupper om 2-3 personer. Vi kom fram till en skogsdunge en bit från förläggningen där vi hade vår första utgångspunkt. Grupperna skickades iväg med 10 minutersintervall.  Sedan var det bara att följa order. Övningarna var blandade, ibland skulle vi använda kompass, ibland inte. Till vår hjälp hade vi en Radio 180 i varje patrull. Första övningen gick ut på att ta sig så snabbt som möjligt fram till angiven plats med hjälp av karta utan att springa. På målet fick man en ny order om att leta upp en ny plats med hjälp av tex kompasset.  Efter kontroll två hittade vi första frågan till tipsrundan, som var inbakad i övningen.  Frågorna var väldigt varierade och kunde handla om allt mellan ishockey och rovfåglar.  Övningen varade i ca 7 timmar och sista gruppen gled i mål vid fyratiden. Vi fick sedan slåss om de två duscharna som fanns på logementet fram till 17:30. Det blev sedan middag; fläskfilé och potatisgratäng, mums!

Philip passar kartan med  kompass så den stämmer överens med terrängen. Stolpen (som var en del av en kraftledning) var en utgångspunkt på kartan.
Söndag
Vård och iordningställande av materiel. Städa logement och packa saker. Iväg till kosta läger för en avslutning. Här avslöjades vinnarna från gårdagens tipsrunda. Priset blev en kåsa och praktiska plastbestik i oilka färger. Tills sist delades diplomen ut och instruktörerna tackade för sig. Vi skeppades sedan iväg till Lessebo station där vi spenderade ca 2 timmar innan vi skiljdes åt. Som alltid är det tungt att säga hejdå till alla kamrater, men vi ses ju snart igen!
// FRO Signalungdom /Emelie
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar