fredag 18 november 2011

Teknikkurs i Härnösand.

Då var en kurs till avklarad. Denna gång var det i Härnösand där vi var på en Teknikkurs där vi fick lära oss att löda, ellärans grunder, radiotrafikövning, rävjakt (pejling av radiosändare finns även som tävling), vi fick bygga antenn och lära oss antenn teori. Varje år har vi ett projekt som vi bygger som tex. metalldetektor och radiomottagare. 
Årets var även en metalldetektor fast denna gång använde vi en diod istället för ljud. Dioden lyser svagare vid kontakt med silver och starkare vid kontakt med guld. Förra året skulle vi ha 2 spolar en med 50 varv och en med 70. I år hade vi bara en spole fast med 400 varv så det blev lite mer virade men spolen va mindre i diameter än förra året. Vi byggde även en halv-vågs-di-pol som vi skulle använda till radiotrafikövningen. Radiotrafikövningen skulle vi som varit med på kursen tidigare anordna. 
Vi bestämde oss för att vi skulle köra sänka skepp via Pc-Dart och Ra 145. Vi hade lite problem med det men som tur var hade vi ju våra instruktörer som snabbt ryckte in och hjälpte oss att lösa problemen. Det slutade med att några fick köra tal och några fick köra Pc-Dart.
Vi hade även något som kallas rävjakt. Då har man en mottagare i handen sen ligger det sändare ute. Varje sändare börjar på samma sätt men avslutar på olika sätt. Varje sändare är igång 2 minuter sen startar nästa.
Det var några av sakerna vi fick göra. Nu kommer det lite bilder.

Glenn löder

Jag sitter och filar på skalet för min metalldetektor

Johannes metalldetektor innan han har borrat i skalet

Metalldetektorn klar i skal

Kortet med alla komponenter så lödda utom batterikablarna

Jana sitter och löder en blinkande stjärna

                      Henrik och  Annica sitter och löder sina metalldetektorer

Glenn borrar i sitt kort.

Jana testar mottagarna för rävjakten

 En del av gänget som var med på kursen

 Philip försöker ta ut riktningen av test räven

Detta är en räv som används

// Peter