söndag 28 augusti 2011

En helg på Tjörn.

Nu i helgen har jag varit på Tjörn där de varit Tjörns Triathlon. På lördagen började deltagarna med simning 1,9 km efter det bar det av på cykel 9 mil sist var det 2,1 mil löpning. FRO hade säkerhetssamband under cyklingen. Vi stod med trafikvakterna, rapportera in olyckor eller om någon bröt. Den korsningen jag stod i var så stor så cyklisterna missuppfattade och var på väg åt fel håll så jag fick rycka in och hjälpa till att peka. Jag agerade även som rundnings boj för bilar så dom inte hamnade där vi nyligen sopat för att underlätta för cyklisterna. Det resulterade i att jag var på väg att bli överkörd av en lastbil som svängde så jag fick hoppa för livet... Som tur va så klarade vi alla oss oskadda. Vädret under lördagen var större delen av dagen regn.


På söndagen var det 2 starter den första starten som gick 09:30 började deltagarna med 400 m simning efter det bar det av på cykel 2 mil sist fick dom springa 5 km. Den andra starten gick 11:00 va det ett så kallat duathlon där deltagarna började med 2,5 km löpning sen bar de av på cykel på 2 mil därefter sprang dom ytterligare 2,5 km. Där hade vi också sambandet under cyklingen. Men pga personalbrist fick jag inte bara stå som signalist utan även trafikvakt. Vädret under söndagen var bättre det började med en regnskur som gick över efter några minuter. Slapp även att nästan bli överkörd.


På lördagen var det strax över 500 deltagare under söndagen var det ca 300.


Organiserat kaos för att få allt upprättat.

Martin plockar ut delar till högantenn 1/s.

Johan virar ut kabeln till en av antennerna.

 Högantenns bygge.

Johan och Martin försöker reda ut ett trassel på en av stag linorna.

Kenneth i radioterräng bilen som vi använde som stab.

 Vi hittade även en skylt med något som liknade kulhål...


Jag som trafikvakt.

// Peter
    

torsdag 25 augusti 2011

Föreningsdag i Borås

Den 21 augusti hade FRO Elfsborg en föreningsdag på Guttasjöns räddningsövningsplats där vi hade tipspromenad, kast med liten radio, brandbeskämpning med brandsläckare och filt, HLR och även en bit mat och en massa bra sällskap. Vi hade även en tävling vem blir tex. blötast. Tävlingen gick ut på att vi fick reda på titeln på grenen tex "vem blir blötast" därefter valde vi 3 namn. När alla frågor hade 3 namn så började vi tävlingen.

Totte släcker brand med kolsyresläckare.


Jag släcker brand med kolsyresläckare.


Vi fick även testa brandpost som finns på tex skolor

Vi fick även släcka en brinnande docka i rullstol med brandfilt.

Först fick vi lyfta ner dockan från rullstolen och lägga på marken.

När vi lagt på filten skulle vi stoppa in filten under och klappa lagom hårt.

Sist fick vi bära runt dockan på en bår.

Vi fick även köra kast med mellan och lite radio. Till vänster är mellan och till höger liten radio.

Sen blev det lite grillning.

Sen blev det tävling. Här var det vem som kunde ta flest klädnypor i en hand.

Vem som kunde balansera en pingisboll på en mat sked som man hade i munnen.

Vem som tappade vattenballongen först.

Vem som kunde hålla en pingisboll i luften längst med ett racket.

Vem som är vigast.

Vem som kunde lägga över sina pärlor mellan burkarna snabbats.

Vem som kunde skjuta en ballong i burken först.

// Peter

onsdag 24 augusti 2011

En vecka i Höllviken

I slutet av Juli var vi ett gäng i Höllviken utanför Malmö där vi hade en kurs i radiosystemet Ra 180. Under denna vecka får vi lära oss att knappa in nycklar och lära oss att hantera denna radio. Det behövs verkligen en hel vecka för denna radio. Men det roligaste är att vi tävlar lite under tiden vi lär oss radion så vi får testa att knappa in allt under tidspress. Under förmiddag och eftermiddags rasten körde alltid Cai som var en av instruktörerna lite lekar med oss där vi tävlar i grupper om 3. Dom kunde handla om allt från matkunskap till vad Cai hade köpt senast. Ingenting är som man tror. På onsdagen hade vi en ledig dag. Då sa Wiggo som var kurschef att vi skulle på orm expedition i Sveriges orm tätaste område. Efter lekarna under förmiddagsfikat samlade han oss och sa att vi skulle till Bakkens tivoli i Klampenborg Danmark. Vi får även en lektion i högantenn. Vi fick även en lektion i signalskydd vilket är hur lätt det är att spåra signaler. Vi fick även lära oss att skicka datameddelanden via radion och även med hjälp av en dator. Vi hade även ett antal radiotrafikövningar  inklusive en slutövning som pågick en hel dag.

Instruktör för ra 180 med en radio och batteri.

En utav lekarna vi skulle göra så många armhävningar som möjligt under en viss tid.


En annan lek där vi skulle kasta pilar på en tavla och få så många poäng som möjligt under en viss tid.


Vi var ute på rundtur i Malmö ett utav stoppen blev det nybyggda området i Hyllie utanför Malmö.

Nästa stopp var vid Turning torso.


Där hittade vi även Johanna som inte var med på kursen :)

Hela gänget som var med på kursen.

På väg till Bakkens tivoli. Efter att vi hade missat 3 tåg för vi inte fick kliva på. Då bestämde Wiggo att vi skulle ta bilarna över istället.


Philip i Tornado på Bakkens tivoli.


Hela gänget bakom i en berg-o-dalbana.
  
Phlip och Henrik i Double shot.


Totte och Philip på väg in i 5D biograf.

Dina, Dana, Emelie och Flip i lustiga huset.


Dana i lustigahuset.

Dags för resning av höganten 2/k


Höganten 2/k rest


Totte under radiotrafikövning.

Filip under radiotrafikövning.

Henrik lär sig Pc-Dart som är att skicka datameddelanden.

Hela gruppen och instruktörer.
// Peter

fredag 19 augusti 2011

Lilla Tjörn runt

Den 19 augusti hade var jag med på Lilla Tjörn runt som är en segeltävling med klasserna: Optimist, Zoom 8, RS Tera, RS Feva och Access-jolle vilket är mindre klassen av segelbåtar. De som seglar är väldigt unga vissa är detta även första tävlingen. FRO har hand om säkerhetssambandet då vi sitter i båtar och håller koll så att det inte händer något. Vi sitter med alltid med en från Stenungsunds segelsällskap som kör båten. I år hade vi extremt mycket otur först blev starten uppskjuten tre gånger pga att det slutade blåsa en stund innan start så starten blev sammanlagt en timme sen. Vi hade även regn större delen av dagen. Eftersom jag skulle vara i ett område i slutet av banan så vi var sist så slapp vi det mesta regnet. Som tur va så hände det inget allvarligt. Tyvärr har jag inga bilder pga av den dåliga väderleken.

// Peter